Wystawy sprzętu wojskowego, plakatów propagandowych, repliki broni, pokaz samoobrony, pokazy musztry, stanowiska rekonstrukcyjne, strzelnica oraz live cooking – przygotowanie grochówki wojskowej przez uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy w ramach eliminacji kulinarnych. Te i wiele innych atrakcji czekało na uczestników I Pikniku Militarnego w Rydułtowach, z którego mamy dla Was barwną fotorelację.
W tym samym dniu, w Restauracji "Leśna Perła" w Radlinie odbyły się finały II Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Kucharzy i Kelnerów. Ich wyniki prezentujemy poniżej.
Finał konkurencji kulinarnych: Live cooking – kuchnia fit (warzywa i owoce): II MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW GASTRONOMICZNYCH MŁODYCH KUCHARZY
I miejsce – Krystian Piątek, Marcin Ochnik – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie
II miejsce – Laura Dworniczak, Małgorzata Kabis – Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych z Chorzowa
III miejsce – Angelika Paulus, Krzysztof Firut – Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach
Finał konkurencji kelnerskich: serwis angielski – filetowanie ryb okrągłych: II MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW GASTRONOMICZNYCH MŁODYCH KELNERÓW
I miejsce – Mateusz Czamara – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie
II miejsce – Agnieszka Rubaj – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO z Siemianowic Śląskich
III miejsce – Kamila Szczutkowska – Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach
kk
Fot. Andrzej Zieliński






