Rydułtowy: Międzynarodowe potyczki kucharzy i kelnerów

1
49
11063293_874282212630730_1539274564_n.jpg

Do rywalizacji w I Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych stanęli uczniowie z Polski oraz Czech. [FOTORELACJA]

 

We wtorek, 17 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach obyły się I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne pod nazwą "Wiosenne inspiracje z doradą". W zmaganiach wzięło udział 23 uczniów ze szkół w Rybniku, Bielsku-Białej, Chorzowie, Zabrzu, Raciborzu, Zawierciu, Siemianowic Śląskich, Dąbrowej Górniczej, Rydułtów oraz czeskich szkół w Frydku-Mistku i  Šilheřovicach.

 

Zobacz więcej zdjęć z I  Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych>>

 

Pierwszy etap zmagań polegał na sprawdzeniu wiedzy teoretycznej. uczniowie otrzymali test składający się z 15 pytań, a dotyczący różnorodnych aspektów związanych z jedzeniem. Następnie przyszedł czas na zaprezentowanie swoich umiejętności. Kucharze ryzowali ze sobą w pracowni gastronomicznej w rydułtowskiej szkole. Z kolei kelnerzy udali się do restauracji Zodiac w Rzuchowie, by tam staną w szranki. 

 

 

Na sam koniec wydarzenia, biorąc pod uwagę wyznanie smakowe wraz uwzględnieniem testu z żywności, jury wybrało następujące szkoły:

I Miejsce : Bielsko – Biała Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych

II Miejsce: Rybnik Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Rybniku

III Miejce: Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek

 

W starciu kelnerów, najlepsza okazała się uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Rydułtów. 

I Miejsce: Klaudia Jencz, Rydułtowy

II Miejsce: Agnieszka Rubaj, Siemianowice Śląskie

III Miejsce: Szymon Przybyłowicz, Bielsko-Biała

 

Zainteresowanie imprezą oraz poziom organizacyjny pozwalają twierdzić, że Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne staną się wydarzeniem cyklicznym organizowanym przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rydułtowach.

 

/a/